TOPLUM 5.0'DA STRATEJİK YARATICILIK VE YAŞAMSAL SATRANÇ
Toplum 5.0’a geçiş sürecinin COVID19 Pandemisi ile hızlandığı belirsizliklerle dolu günümüzde hepimizin bireysel ve kurumsal stratejiler belirlemeye ihtiyacı var. Neyse ki beynimizin altyapısı bu belirsizliklerle başa çıkmada stratejik yaratıcılığını kullanarak çözüm bulma yeteneğine sahip.
Dahası teknoloji sayesinde beynin sırlarını çözmede önemli aşama kaydettiğimizden artık eğitim ve iş yaşamının beynin yapısına dayanarak yeniden tasarlanması, yani “nöroergonomi” mümkün ve önümüzde önemli kapılar açıyor.
Prof. Dr. Talat Çiftçi, Yaşamsal Satranç kitabında insanoğlunu diğer canlılar arasında öne çıkaran stratejik yaratıcılığını ele alıyor. Prof. Çiftçi’nin Harvard Business Review Türkiye’de 2020 Mayıs ayında yayımlananan “Belirsizliklerde Yaşamsal Satranç Oynamak” adlı makalesine ise https://hbrturkiye.com/dergi/belirsizliklerde-yasamsal-satranc-oynamak linkinden erişebilirsiniz.
Toplum 5.0 vizyonu da gerek istihdam piyasasında, gerekse işletme karlılığı ve ekonomik kazanç anlamında giderek artan rekabete robotların da katıldığından yola çıkarak “yaşamsal satrançta” robotların rolü ne olacak; insanoğlu stratejik yaratıcılığı ile bu süreci nasıl yönetebilir? soruları ile ilgileniyor.
Günümüzde eğitim sistemleri insanların hayatta başarı ve refahını sağlamak için yeniden kurgulanıyor. Yaratıcı kimlik oluşturamayan toplumlar yaşamsal satrançta vezirleri olmadan oynamak zorunda kalıyorlar. Bireylere araştırma yapmak ve girişimci olmak için destekler vererek özellikle onların yaratıcı kimliklerini güçlendiren toplumlar yaşamsal satranç oyununda başarı kazanıyorlar.
Nitekim, yaratıcılık geleceğin profesyonellerinin sahip olması gereken temel yetenekler sıralamasında Dünya Ekonomi Forumu (WEF) değerlendirmesine göre 2015’te 10. Sıradan 2020’de (karmaşık problem çözme ve eleştirel düşünmenin ardından) 3. sıraya yükseldi.
Prof. Çiftçi’nin de belirttiği gibi, “yaşamsal satranç oyununda koronavirüs hamle yaptığı zaman, aşı geliştirebilen kurumların önemini daha iyi anladık. Sırada küresel iklim değişikliği ve dijitalleşme ile gelmekte olan tehlikeli hamleler var. Gelecek nesillerin bu tehditlere karşı yaşamsal satranç oynayabilmeleri için özellikle yaratıcı kimlikler edinmelerini sağlamak şart. Eğitim sisteminde bu yönde gerekli düzenlemeleri yapmanın zamanı geldi ve geçiyor. Artık eski köye yeni adetlerin gelmesi gerekiyor.”.
Toplum 5.0 Enstitüsü Başkanı Dr. Yıldız Tuğba Kara’nın hazırlayıp sunduğu “Toplum 5.0 Sohbetleri” programının 3. Bölümünde Prof. Dr. Talat Çiftçi ile “Toplum 5.0 ve Üniversite Eğitiminin Geleceği”ni ele alırken “Yaşamsal Satranç” konusundaki değerli tespitlerini de dinleme imkanı bulduk. ST ENDÜSTRİ RADYO’da yayımlanan programın podcasting https://radyo.stendustri.com.tr/category/podcast/35-toplum-50/ linkinden erişebilirsiniz.